U bent hier

1.4.4. Distributie vast internet: internet service provider, netwerkbeheerder, internet accesprovider

De websitebeheerder of website-eigenaar maakt gebruik van de diensten van een internet service provider om zijn website toegankelijk te maken. De internet service provider zorgt ervoor dat de website op het web beschikbaar is en wordt soms ook een internet hosting provider genoemd.

Een gebruiker van vast internet heeft behoefte aan een breedbandverbinding om van het internet gebruik te kunnen maken. Het is de internet access provider die ervoor zorgt dat de surfer toegang tot het internet heeft.

Het aantal internetaansluitingen stijgt jaar na jaar. Belangenvereniging ISPA (Internet Service Providers Association of Belgium) telde eind 2011 in België 3.481.767 actieve internetaansluitingen[48]. Dit is een toename van 5,95% t.o.v. eind 2010 (3.286.201 actieve internetaansluitingen)[49]en van 12,2% t.o.v. eind 2009, toen het 3.102.360 internetaansluitingen registreerde[50].

Tussen de internet service provider en de internet acces provider staat de netwerkbeheerder. De netwerkbeheerder zorgt voor het transport van data tussen beide spelers. De fysieke aaneenschakeling van deelnetwerken staat onder beheer van de netwerkbeheerder. De diensten van de internet service provider, netwerkbeheerder en internet acces provider kunnen in grote mate geïntegreerd zijn.

Omwille van de grote mate van verticale integratie, zijn de Internet service providers, netwerkbeheerders en internet access providers in Tabel 41 gegroepeerd. Doordat voorheen enkel Belgacom verplicht werd om zijn netwerk open te stellen  zijn er in deze tabel enkel ondernemingen die via het netwerk van Belgacom opereren. Door het openstellen van de kabel via de beslissing betreffende de “Analyse van de markt voor televisieomroep in het Nederlandse taalgebied” van 1 juli 2011 door de Conferentie van Regulatoren voor de Elektronische Communicatiesector (CRC), zullen ondernemingen ook gebruik kunnen maken van het netwerk van Telenet, Numericable en Tecteo.  


Tabel 41 : Internet service providers, netwerkbeheerders en internet access providers
Ondernemingsnaam
Accompan.E
Belgacom NV
Belnet NV
Brutélé NV
CIRB NV
Clearwire Belgium BVBA
Coditel NV
Combell NV
Connexeon BVBA
Cybernet
Destiny NV
Edpnet NV
Evonet NV
HostIT NV
Interoute Managed Services BVBA
Interxion NV
Kosmozz NV
Kpn Belgium NV
Low Cost Linking Belgium NV
Microsoft Belgium NV
Mobistar NV
Massive Media (Netlog NV)
Nucleus NV
Perceval Technologies NV
Portima NV
Proximedia NV
Scarlet NV
Tecteo
Telenet NV
Ulysse NV
Verizon Business NV
Zapfi NV

De beroepsvereniging ISPA die de belangen van al deze internetdienstenleveranciers verdedigt, vertegenwoordigt 97% van alle Belgische internet service providers.