U bent hier

1.4.5. Distributie mobiel internet : Distributieplatformen applicaties

Bedrijven kunnen de mobiele versies van hun websites aanbieden via hun eigen distributiedienst, maar het bekendst zijn de apparatuurgebonden Appwinkels. Er bestaan geen “Vlaamse“ distributieplatformen voor applicaties. Vlaamse gebruikers kunnen hun applicaties afnemen bij iTunes App Store, BlackBerry App World, Google Play[51], Nokia Ovi Store, Palm App Catalog and Windows of Marketplace for Mobile. 


[51] Op 7 maart 2012 heeft Google de naam Google Android Market gewijzigd in Google Play om aan te geven dat er naast apps ook muziek, video’s en ebooks te verkrijgen zijn op hun website. 

Infofragment: De moeilijke relate tussen website-eigenaars en de appwinkels

Eind 2011 werd de moeilijke relatie tussen website-eigenaars en app-winkels besproken in het artikel “In medialand blijft tablet voor hoofdpijn zorgen”[verwijzing 52].Daaruit bleek dat Apple de uitgevers niet toestond om via hun eigen abonnementsdienst iPad-kranten te verkopen en de opbrengst uit de verkoop van digitale kranten bleek ook zeer gering.

Als reactie werken de Belgische uitgevers sinds maart 2012 samen via het platform “Gopress”, een digitale krantenwinkel dat een alternatief moet bieden voor de iTunes-winkel van Apple. De samenwerking loopt tussen de uitgeverijen Concentra, Corelio Publishing, De Vlijt, Editions de l’Avenir, IPM, Mediafin, Persgroep Publishing, Rossel en Roularta Media Group.[verwijzing 53] 


[52] Pieter Dumon, “In medialand blijft tablet voor hoofdpijn zorgen - Apple en de krantenuitgevers: komt het ooit nog goed?”, De Morgen, 02 september 2011
[53] De Tijd, “Uitgevers lanceren digitale krantenwinkel”, 27 maart 2012