U bent hier

2.10 TELENET NV

2.10.1 Structuur en aandeelhouders

Telecom- en kabelmaatschappij Telenet nv werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet nv.

Bij de beursgang van Telenet nv verkochten onder meer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Op 20 september 2012 lanceerde Liberty Global een overnamebod op de resterende aandelen die nog berustten bij het publiek. Het publiek ging echter slechts in beperkte mate in op het aanbod waardoor het Liberty-deel steeg van 50,14% in september 2012 naar 58,29% in januari 2013 maar terug lichtjes daalde in 2013 en 2014 (56,85%).


Tabel 51: Aandeelhouders Telenet nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Liberty Global Consortium

 56,85%

Publiek

 34,69%

BNP Paribas Investment Partners SA

 3,28%

Norges Bank

 4,54%

Werknemers

 0,32%

Eigen aandelen[94]

0,32%

Totaal

100,00%

Bron: Telenet website 15 juli 2014[95]


Figuur 31: Organigram Telenet nv - tekstuele beschrijving figuur 31


Op 17 juni 2014 heeft Telenet nv een partnerschap rond De Vijver Media nv gesloten.[96]
Telenet nv heeft een overeenkomst bereikt met de aandeelhouders van De Vijver Media nv om een participatie van 50% te nemen in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep. Het weekblad Humo verdwijnt uit de portfolio van de groep en komt in handen van Sanoma Media bv (Nederland). Sanoma Oyj, Corelio nv en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) blijven elk 25% aandeelhouder in De Vijver Media nv. De overname werd aangemeld bij de Europese Commissie[97]. Een uitspraak wordt verwacht in het voorjaar van 2015.

2.10.2 Aanbod Telenet nv

2.10.2.1 Radio

Telenet nv is binnen het Vlaamse radiolandschap enkel actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisie-aanbod.

2.10.2.2 Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet nv zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit en werd een bredere televisiespeler.

Sinds 2 juli 2012 commercialiseerde Telenet nv met Teletenne ook een DVB-T-aanbod maar op 31 maart 2014 stopte Telenet nv met de dienst.

Telenet nv brengt naast het basisaanbod een aantal betaalpakketten uit met onder andere de eigen zenders Prime Star, Prime Action, Prime Series, Prime Fezztival, Sporting 1, Sporting 2, Prime Star +1, Prime Family, Studio100 TV, Sporting Golf, Sporting 3, 4, 5, 6, 7 en 8 en Sporting HD 1, Sporting HD2.

In 2011 verwierf Telenet nv de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de Sporting zenders) bij gecreëerd werd.

Door de overname van de Sanoma-aandelen in De Vijver Media nv zou Telenet nv veel meer actief worden in het segment productie en aggregatie. De Vijver Media nv controleert productiehuis Woestijnvis. In 2011 nam De Vijver Media nv de activiteiten van SBS Belgium nv over en werd daardoor de derde grote speler op de televisieomroepmarkt in Vlaanderen (naast de openbare omroep en de Vlaamse Media Maatschappij). Met VIER en VIJF biedt het twee televisieomroepen (lineair en niet-lineair) aan. Met “Meer VIER” en “Meer VIJF” introduceert de groep ook een niet-lineair televisie-aanbod (catch-up service).

2.10.2.3 Geschreven pers

Via T-Vgas publiceerde Telenet nv het game-magazine GunkMAGAZINE dat voor het laatst verscheen in juli 2012. In de plaats van Gunk maakt Telenet nv Portal Gaming (nu 9lives Magazine, een maandblad met een redactie die voornamelijk uit medewerkers van 9lives.be bestaat).

2.10.2.4 Internet

Telenet nv beheert naast de eigen klantensite telenet.be ook de websites njam.tv, zita.be en vandaag.be (deze laatste in samenwerking met Concentra nv).

Garagetv.be, dat eind 2006 door Telenet nv was opgericht als de Vlaamse tegenhanger van YouTube werd in de loop van 2011-2012 geïntegreerd in zita.be.

Door de deelname in T-Vgas, kan Telenet nv ook de website 9lives.be tot zijn portfolio rekenen.

Verder is Telenet nv ook in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Via het Mobistarnetwerk biedt het verschillende diensten waaronder mobiel internet aan. In de loop van 2011 verwierf Telenet Tecteo Bidco nv (Telenet nv samen met intercommunale Nethys) een licentie voor de exploitatie van een vierde gsm-netwerk. Maar op 12 december 2013 ontving het BIPT een brief van Telenet Tecteo BidCo nv die aangaf dat het in ieder geval geen beroep zou doen op de frequenties op 900 MHz en 1800 MHz. Inmiddels bezit Telenet Tecteo Bidco nv geen mobiel spectrum meer.

Voor mobiel gebruik heeft Telenet nv de apps Yelo TV, Triiing, Telenet Mobile, Telenet,  Hotspot Locator, Njam! en vandaag.be.

2.10.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Telenet nv beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT nv (via dochteronderneming VAR nv) en Concentra nv, heeft Telenet nv belangen in de regievennootschap Pebble Media nv dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet nv is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie. De klant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan onder de benamingen Whop en Whoppa ook bundels bestaande uit internet, digitale tv en vaste telefonie kopen.

Met Yelo TV brengt Telenet digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst de content op elk scherm in huis.

2.10.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet nv is vooral gericht op de Vlaamse markt (voor residentiële diensten is Telenet nv buiten Vlaanderen actief in verschillende Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Voor B2B-diensten is Telenet nv ook actief in heel België en in Luxemburg). Telenet nv is voor 56,85% eigendom van het Amerikaanse Liberty Global en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators.


Figuur 32: Productoverzicht Telenet nv

Telenet nv Content-productie Aggregatie Distributie Bereik
Radio  -  - TELENET BASIC PACK
Televisie  -  - TELENET BASIC PACK
Televisie  - PRIME STAR PRIME STAR
Televisie  - PRIME ACTION PRIME ACTION
Televisie  - PRIME SERIES PRIME SERIES
Televisie  - PRIME FEZZIVAL PRIME FEZZIVAL
Televisie  - SPORTING 1 (+ HD) SPORTING 1 (+ HD)
Televisie  - SPORTING 2 (+ HD) SPORTING 2 (+ HD)
Televisie  - SPORTING 3 SPORTING 3
Televisie  - SPORTING4  SPORTING4 
Televisie  - SPORTING 5 SPORTING 5
Televisie  - SPORTING 6 SPORTING 6
Televisie  - SPORTING 7 SPORTING 7
Televisie  - SPORTING 8 SPORTING 8
Televisie  - PRIME FAMILY PRIME FAMILY
Televisie  - PRIME STAR +1 PRIME STAR +2
Televisie  - STUDIO 100 TV STUDIO 100 TV
Geschreven pers 9LIVES 9LIVES  -
Internet  -  - INTERNET PROVIDING
Internet ZITA.BE ZITA.BE ZITA.BE
Internet VANDAAG.BE VANDAAG.BE VANDAAG.BE
Internet 9LIVES.BE 9LIVES.BE 9LIVES.BE
Divers SHAKES: KING/KONG, WHOP/WHOPPA SHAKES: KING/KONG, WHOP/WHOPPA SHAKES: KING/KONG, WHOP/WHOPPA

 

 


[94] Hierin zijn 16 Liquidatie Dispreferentie Aandelen inbegrepen aangehouden door Interkabel Vlaanderen CVBA en 30 gouden Aandelen gehouden door de financieringsintercommunales.

[97] Europese Commissie, "Concentraties: Commissie opent diepgaand onderzoek naar de verwerving van een meerderheidsbelang in De Vijver Media door Liberty Global", http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1029_nl.htm, 22 september 2014