U bent hier

2.12 VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEPORGANISATIE NV

2.12.1 Structuur en aandeelhouders

De openbare omroep Vlaamse Radio– en Televisieomroeporganisatie (VRT) is een naamloze vennootschap van publiek recht. De Vlaamse overheid is de enige aandeelhouder.

De groep heeft één 100% dochtermaatschappij, de reclameregie Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR). De VAR nv heeft een participatie van 33,3% in internetreclameregie Pebble Media nv. Eind september 2013 nam de VRT nv een participatie van 10% in het productiehuis De Chinezen bvba.


Tabel 53: Aandeelhouders VRT nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Vlaamse overheid

100%

Totaal

100%

 

Figuur 35: Organigram VRT - tekstuele beschrijving figuur 35

2.12.2 Aanbod Vlaamse Radio – en Televisieomroeporganisatie nv

2.12.2.1 Radio

Het intern productiehuis VRT Radio staat in voor de productie van de radioprogramma’s en levert ook de content van de radio-netsites.

De VRT nv beschikt over vier radionetten met landelijke invulling: Radio 1, MNM, Studio Brussel en Klara. Radio 2 heeft een landelijk bereik maar sommige tijdsloten zijn regionaal ontkoppeld.

Sinds 1 januari 2012 worden de uitzendingen van Radio 1 en Radio 2 wel via satelliet verspreid.

De radionetten Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM worden verspreid via de klassieke etherdistributie. Daarvoor doet het bedrijf beroep op Norkring België[99]. Daarnaast zijn er ”extra radiostromen” (Klara continuo, MNM Hits, Nieuws+ en Ketnethits) te ontvangen op verschillende platformen. Het extra radioaanbod van de VRT nv en de manieren waarop het kan beluisterd worden zijn weergegeven in tabel 54: Extra radio-aanbod VRT.


Tabel 54: Extra radio-aanbod VRT nv[100]

Radiozender

DAB

Internet

Mobiel

DVB-C

IPTV

DVB-T

MNM Hits

X

X

X

X

X

X

Klara Continuo

X

X

X

X

X

X

Nieuws +

X

X

X

X

X

X

Ketnethits

 -

X

X

 -

 -

 -

DAB = Digitale radiospeler
Internet = De radiospeler op het internet
DVB-C = Digitale televisie via de kabel
IPTV = Digitale televisie via de ADSL-technologie
DVB-T = Digitale televisie via de ether

2.12.2.2 Televisie

De VRT nv heeft een aantal interne productiehuizen die in eerste instantie tv-programma’s maken, maar ook content leveren voor de VRT-websites. VRT Televisie is het interne productiehuis dat de meest uiteenlopende televisieprogramma’s maakt (show, quiz, magazine, talkshow, reality, humor, fictie, comedy, documentaire, cultuur- en jongerenprogramma’s …). De andere interne productiehuizen zijn VRT Nieuws en VRT Sport.

De afdeling Operationele Activiteiten staat in voor de toelevering van productie- en facilitaire diensten aan de interne productiehuizen.

De VRT nv biedt lineaire en niet-lineaire televisiediensten aan. Eén, Canvas en Ketnet /Op12 verzorgen alle drie een lineair en niet-lineair aanbod. Het derde VRT-kanaal Ketnet /Op12 programmeert voor 20 uur kinderprogramma’s onder de benaming Ketnet. Na 20 uur richt Op12 zich met een specifiek aanbod op jongeren en buitenlanders in Vlaanderen, en besteedt verder onder meer aandacht aan kleinere sporten en culturele voorstellingen.

Net Gemist en Ooit Gemist vormen de catch-up-services van de VRT nv.

Onder de vlag van het multimediale merk Sporza brengt de VRT nv de rechtstreekse verslaggeving van sportevenementen en een overzicht van alle andere sporthoogtepunten op tv, naast sportnieuws en -duiding.

Vroeger beschikte de VRT nv over een zenderpark en dus over een eigen distributiekanaal voor radio en tv. Dit zenderpark werd echter verkocht aan Norkring België nv dat momenteel de free-to-air DVB-T-uitzendingen voor de VRT nv verzorgt.

De VRT nv werkte mee aan Stievie, een proefproject rond een app voor live en uitgesteld kijken. Het bedrijf heeft uiteindelijk geen participatie genomen in Stievie nv.

2.12.2.3 Geschreven pers

De VRT nv is niet actief op de markt voor geschreven pers.

2.12.2.4 Internet

De VRT nv biedt content aan via het internet. dit gebeurt via de corporate site vrt.be en websites die overeenstemmen met de merken (mnm.be, klara.be, radio1.be, radio2.be, stubru.be, een.be, canvas.be, ketnet.be, kaatje.be en op12.be).

Verder is er een internetradiospeler radioplus.be en drie themasites deredactie.be, sporza.be en de cultuursite cobra.be, alle drie met videozone.

De VRT nv richt zich ook op buitenlanders zodat zij op de hoogte zijn van het nieuws in Vlaanderen. Dit gebeurt via de websites flandreinfo.be (Frans), flandersnews.be (Engels) en flanderninfo.be (Duits). Deze subsites van deredactie.be bevatten een selectie uit het algemene nieuws en sportnieuws met anderstalige beeldfragmenten.

Verder zijn er een aantal websites rond specifieke projecten (fansofflanders.be en boostnu.be).

Een bijzonder onderdeel van de VRT-website is vrt-taal.net, waar taaltips gegeven worden.

Een aantal van bovengenoemde sites hebben ook een mobiel equivalent.

2.12.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Als enige aandeelhouder van de VAR nv, heeft de VRT nv een reclameregie in zijn portfolio. De VAR nv houdt op haar beurt een participatie van 33,3% aan in de internetreclameregie Pebble Media nv.

Daarnaast brengt de VRT nv ook “line extensions” op de markt. Dit zijn producten (zoals cd’s en boeken) die zijn afgeleid van de VRT-programma’s.

De VRT nv spreekt zelf over openbare omroepdomeinen (nieuws & informatie, cultuur en sport) waarin ze een crossmediaal, thematisch aanbod heeft. Dat aanbod maakt gebruik van drie merken: de redactie, cobra en sporza.

2.12.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

De VRT nv neemt als lid van de European Broadcasting Union (EBU), de vereniging van Europese openbare radio- en televisieomroepen, actief deel aan de Eurovisie- en Euroradio-uitwisselingen.

Daarnaast levert de VRT nv ongeveer een derde van de programma’s (in alle genres) van het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN), de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Aan BVN is ook een website gekoppeld, bvn.nl.


Figuur 36: Productoverzicht VRT nv

VRT NV Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio VRT RADIO  -  -
Radio RADIO 1 RADIO 1  -
Radio MNM MNM  -
Radio STUDIO BRUSSEL STUDIO BRUSSEL  -
Radio KLARA KLARA  -
Radio RADIO 2 RADIO 2  -
Televisie VRT TELEVISIE  -  -
Televisie VRT NIEUWS  -  -
Televisie VRT SPORT  -  -
Televisie ÉÉN ÉÉN  -
Televisie CANVAS CANVAS  -
Televisie KETNET/OP12 KETNET/OP12  -
Televisie NET GEMIST/OOIT GEMIST NET GEMIST/OOIT GEMIST  -
Televisie BVN BVN  -
Televisie DECHINEZEN  -  -
Geschreven pers  -  -  -  -
Internet DEREDACTIE.BE DEREDACTIE.BE  -
Internet MNM.BE MNM.BE  -
Internet KLARA.BE KLARA.BE  -
Internet OP12.BE OP12.BE  -
Internet RADIO1.BE RADIO1.BE  -
Internet RADIO2.BE RADIO2.BE  -
Internet STUBRU.BE STUBRU.BE  -
Internet COBRA.BE COBRA.BE  -
Internet SPORZA.BE SPORZA.BE  -
Internet CANVAS.BE CANVAS.BE  -
Internet ÉÉN.BE ÉÉN.BE  -
Internet KETNET.BE/ KAATJE.KETNET.BE KETNET.BE/ KAATJE.KETNET.BE  -
Internet FLANDREINFO.BE (FRANS), FLANDERSNEWS.BE (ENGELS) EN FLANDERNINFO.BE (DUITS) FLANDREINFO.BE (FRANS), FLANDERSNEWS.BE (ENGELS) EN FLANDERNINFO.BE (DUITS)  -
Divers VAR VAR VAR
Divers LINE EXTENSIONS LINE EXTENSIONS LINE EXTENSIONS

[99] Vroeger beschikte de VRT nv over een zenderpark en dus over een eigen distributiekanaal voor radio en tv. Door de verkoop van dit park aan Norkring België nv is de VRT nv niet langer actief in het distributiesegment.