U bent hier

2.3 CORELIO NV

2.3.1 Structuur en aandeelhouders

Corelio nv is ontstaan uit de groep rond De Standaard, de krant die voor het eerst verscheen in 1918.

In 1976 ging de Standaard-groep in faling en werden De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar overgenomen door de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), die samen met André Leysen door een aantal Vlaamse ondernemers werd opgericht.

Vanaf september 2006 werd de naam Vlaamse Uitgeversmaatschappij gewijzigd in Corelio nv.

Tabel 45: Aandeelhouders Corelio nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Mediacore

41%

Cecan (familie Vlerick Sap) 

20%

Het Krantenfonds

14%

De Eik

13%

Vedesta

6%

Overige

6%

Totaal

100%

Bron: informatie verstrekt door Corelio nv

Vervolgens kondigden op 26 juni 2013 Corelio nv en Concentra nv aan voortaan hun print- en digitale activiteiten te bundelen in “Mediahuis”. Beide groepen participeren ten belope van respectievelijk 62% (Corelio nv) en 38% (Concentra nv). Op 25 oktober 2013 werd de oprichting van Mediahuis nv goedgekeurd door de Belgische Mededingingsautoriteit[76]. De partijen dienden zich wel te engageren tot onder andere het behoud van alle krantentitels en garanderen dat alle krantentitels over een voldoende uitgebouwde redactie van journalisten en/of correspondenten zullen beschikken, inhoudelijk aangestuurd door een eigen hoofdredactie.

Op 29 april 2014 heeft het management van Corelio nv een principieel akkoord afgesloten over de overdracht van haar Franstalige uitgeefactiviteiten aan Nethys, onderdeel van de Tecteo-groep[77]. Concreet betekent dit dat de krant L’Avenir, de gratis regiogids Proximag en de digitale activiteiten verbonden aan deze nieuwsmerken (zoals onder meer lavenir.net en proximag.be) de Tecteo-groep vervoegen.

Op 18 juni 2014 werd een nieuw partnerschap met Telenet nv gesloten rond De Vijver Media nv.[78] Telenet nv heeft een princiepsovereenkomst bereikt met de aandeelhouders van De Vijver Media nv om een participatie van 50% te nemen in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep. Het weekblad Humo verdwijnt uit de portfolio van de groep en komt in handen van Sanoma dat zelf uit het kapitaal van De Vijver Media nv stapt. Corelio nv en Waterman&Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) blijven elk voor 25% aandeelhouder in De Vijver Media nv.

De overname werd aangemeld bij de Europese Commissie[79]. Een uitspraak wordt verwacht in het voorjaar 2015.
 

Figuur 17: Organigram Corelio nv - tekstuele beschrijving figuur 17

 

2.3.2 Aanbod Corelio nv

2.3.2.1 Radio

Samen met Concentra nv oefent Corelio nv via Nostalgie s.a. de controle uit over Vlaanderen Eén, de exploitatiemaatschappij van Radio Nostalgie.

Tot voor kort bestond deze radio uit een keten van regionale zenders die de facto over heel Vlaanderen actief was[80]. In augustus 2012 werd de administratieve situatie aangepast aan de realiteit (mede ten gevolge van wijzigingen in het Mediadecreet). Sindsdien is Nostalgie een landelijke radio.

2.3.2.2 Televisie

Corelio nv bezit alle aandelen van de Vlaams Brabantse Mediamaatschappij nv, de exploitant van regionale omroep Rob TV.

Via zijn participatie in De Vijver Media nv, de moedermaatschappij van productiehuis Woestijnvis nv, is Corelio nv reeds enkele jaren verbonden met een belangrijke speler wat betreft de productie van Vlaamse televisiecontent.

In 2011 werd SBS Belgium nv overgenomen door een consortium met daarin Corelio nv, Sanoma Oyj en Waterman & Waterman. Daardoor begaf Corelio nv zich op het domein van landelijke tv-omroep. De groep werd op die manier mede-eigenaar van de zenders VT4 en VijfTV. Die werden in 2012 herdoopt tot VIER en VIJF.
Met “Meer VIER” en “Meer VIJF” brengen ze ook een niet-lineair televisie-aanbod (catch-up service).

2.3.2.3 Geschreven pers

Als moedermaatschappij van Corelio Publishing was Corelio nv uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad /De Gentenaar, Sportwereld en de bijhorende wekelijkse publicaties De Standaard Magazine, dS Weekblad, Het Nieuwsblad Magazine en sportmagazine Fan.

Na de oprichting van Mediahuis nv werden deze publicaties van Corelio nv ondergebracht in deze nieuwe entiteit.

Daardoor is Corelio nv nu ook betrokken bij de uitgifte van de vroegere Concentratitels Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Bij Het Belang van Limburg wordt het weekendmagazine Sjiek geleverd, bij Gazet van Antwerpen horen stadsmagazine Citta en de consumentenbijlage De Markt.

Verder is Corelio nv, via dochtervennootschap Corelio Connect Noord nv, ook uitgever van het gratis blad Rondom. Vanaf 1 januari 2013 verving dit gratis lokaal magazine Passe-Partout.

De aandelen in Minoc Business Press nv werden in 2011 verkocht aan HUB uitgevers, waardoor de titels Clickx, FWD, Home & Mobile Entertainment, Shoot, Specials, Kranten bijlagen, PC Magazine, Smart Business Strategies uit de portefeuille verdwenen.

2.3.2.4 Internet

Corelio nv was als aanbieder van een groot aantal websites rechtstreeks actief in de schakels contentcreatie en aggregatie van de internetwaardeketen. Deze activiteiten zijn ondertussen ondergebracht in dochtergroep Mediahuis nv.

Mediahuis nv deelt zijn productaanbod onder in nieuwsmerken, classifieds en topicals.

Onder de eerste categorie vallen de online versies van de dagbladen nieuwsblad.be, standaard.be, hbvl.be en gva.be. Tevens verschijnt sinds april 2013 dS Avond.

Onder classifieds rekent men de zoekertjessite jobat.be (waarin de vroegere gvajobs.be en hbvljobs.be vervat zitten), hebbes.be, vroom.be (dat het vroegere autokanaal.be en hebbes.be/auto integreert), zimmo.be, koopjeskrant.be en inmemoriam.be.

De thematische websites xpats.com (The Bulletin), Made in (een digitaal platform dat gerichte bedrijfsinformatie brengt over en voor de verschillende economische regio’s in Vlaanderen), jetmagazine.gva.be en jetmagazine.hbvl.be worden tot de topicals gerekend.

Groen.net (50%), gezondheid.be (72%), rondom.be, pasuit.be, notarisblad.be, necrologies.net en wematch.be behoren rechtstreeks of via deelnames tot het media-aanbod van de groep dat niet werd ondergebracht bij Mediahuis.

Voor het mobiele internet lanceerde Corelio nv applicaties voor zijn diverse krantentitels. Ook deze werd in juni 2014 volledig overgenomen door Sanoma Media Belgium nv.

Door de verkoop van de aandelen in Minoc Business Press nv werden de sites clickx.be, fwdmagazine.be, zdnet.be en smartbiz.be (het vroegere it-professional.be) overgedragen aan HUB uitgevers.

2.3.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Via Flanders Classics nv is Corelio nv betrokken bij de organisatie van de Vlaamse wielerklassiekers.

De reclameregie van Mediahuis nv wordt gevoerd door Mediahuis Connect.

In 2010 ging Corelio nv van start met webwinkels shop.standaard.be en shop.nieuwsblad.be, waar onder andere boeken, wijn en cadeaus verkocht worden. Hiervoor werd geen aparte onderneming opgericht.

Arkafund nv is een risicokapitaalverstrekker voor kmo’s en is actief binnen de media of mediagerelateerde ICT. Arkafund nv neemt minderheidsparticipaties via kapitaalinjectie om groeiplannen te helpen financieren.

Nadat een participatie werd genomen in de Belgische SBS-zenders werd overgegaan tot de de oprichting van The Pool, de crossmediale regiecel van Corelio nv, Humo nv, Sanoma Media Belgium nv en SBS Belgium nv.

2.3.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

De activiteiten van Corelio nv blijven hoofdzakelijk beperkt tot België. Wel zouden er plannen zijn als zou dochtergroep Mediahuis nv in Nederland NRC Media (dat o.a. NRC Handelsblad, de ochtendkrant nrc.next en tal van digitale varianten overkoepelt) willen overnemen.

In Franstalig België was l’Avenir tot voor kort een belangrijke dochtermaatschappij, met krantentitel l’Avenir en de Franstalige websites lavenir.net en lejournaldesenfants.be, passionsante.be, immonot.be en siaffinites.be. Op 29 april 2014 vond de verkoop plaats van l’Avenir en het franstalige huis-aan-huisblad Proximag aan de Waalse kabelmaatschappij Tecteo/Nethys (intercommunale) aangekondigd. Het belang van Corelio nv in RTL Belgium nv (via Audiopresse) zit niet vervat in de verkoop van L'Avenir aan de kabelmaatschappij Tecteo/Nethys [81].

Corelio nv bezit ook 50% van het Nostalgie Belgique-radionetwerk.

Via Ackroyd Publications nv, dat sinds 2007 deel uit maakt van Corelio nv, heeft de groep de Engelstalige publicaties Flanders Today, Newcomer en Expat Directory in portfolio. De verspreiding van de papieren versie van The Bulletin, het oudste Engelstalige weekblad in België, werd in 2012 stopgezet. Ackroyd Publications nv is ook actief als organisator van internationale evenementen in Brussel, Antwerpen en Gent. Daarnaast runt Ackroyd Publications nv de website voor de internationale gemeenschap xpats.com.


Figuur 18: Productoverzicht Corelio nv

Corelio nv Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio NOSTALGIE NOSTALGIE  -
Televisie WOESTIJNVIS  -  -
Televisie ROBTV ROBTV  -
Televisie VIER VIER  -
Televisie VIJF VIJF  -
Televisie MEER VIER MEER VIER  -
Televisie MEER VIJF MEER VIJF  -
Geschreven pers DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE + DS WEEKBLAD DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE + DS WEEKBLAD  -
Geschreven pers HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR+ HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR+ HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN  -
Geschreven pers HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK  -
Geschreven pers GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT  -
Geschreven pers RONDOM RONDOM  -
Geschreven pers JOB@ JOB@  -
Geschreven pers NEWCOMER NEWCOMER  -
Geschreven pers FLANDERS TODAY FLANDERS TODAY  -
Internet STANDAARD.BE, STANDAARD.BIZ STANDAARD.BE, STANDAARD.BIZ  -
Internet NIEUWSBLAD.BE/ SPORTWERELD.BE NIEUWSBLAD.BE/ SPORTWERELD.BE  -
Internet GVA.BE GVA.BE  -
Internet HBVL.BE HBVL.BE  -
Internet JOBAT.BE JOBAT.BE  -
Internet HEBBES.BE HEBBES.BE  -
Internet GEZONDHEID.BE GEZONDHEID.BE  -
Internet GROEN.NET GROEN.NET  -
Internet GAMESPOT.BE GAMESPOT.BE  -
Internet INMEMORIAM.BE INMEMORIAM.BE  -
Internet NECROLOGIES.NET NECROLOGIES.NET  -
Internet VIER.BE VIER.BE  -
Internet VIJF.BE VIJF.BE  -
Internet MEER.BE MEER.BE  -
Internet NOSTALGIE.EU NOSTALGIE.EU  -
Internet KOOPJESKRANT.BE KOOPJESKRANT.BE  -
Internet XPATS.COM XPATS.COM  -
Internet RONDOM.BE/PASUIT.BE RONDOM.BE/PASUIT.BE  -
Internet VROOM.BE VROOM.BE  -
Internet ZIMMO.BE ZIMMO.BE  -
Divers FLANDERS CLASSICS WIELERWEDSTRIJDEN FLANDERS CLASSICS WIELERWEDSTRIJDEN FLANDERS CLASSICS WIELERWEDSTRIJDEN  -
Divers ARKAFUND ARKAFUND ARKAFUND  -
Divers THE POOL THE POOL THE POOL  -

 


[76] FOD Economie, “ Persbericht 6”, http://economie.fgov.be/nl/binaries/20131025_Persbericht_6_tcm325-235497...

[77] Corelio nv, “Franstalige uitgeefactiviteiten Corelio krijgen nieuw onderkomen bij Tecteo”, http://corelio.be/2013/09/franstalige-uitgeefactiviteiten-corelio-krijge...

[78] Corelio nv, “Corelio sluit partnerschap met Telenet rond De Vijver Media”, http://corelio.be/2014/06/corelio-sluit-partnerschap-met-telenet-rond-de...

[79] Europese Commissie, "Concentraties: Commissie opent diepgaand onderzoek naar de verwerving van een meerderheidsbelang in De Vijver Media door Liberty Global", http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1029_nl.htm, 22 september 2014

[80] De Franstalige Nostalgie “La Legende” maakt geen deel uit van dit aanbod.

[81] De Tijd ,”Corelio houdt vast aan RTL Belgium”, 10 september 2013