U bent hier

2.4 DE PERSGROEP NV

2.4.1 Structuur en aandeelhouders

De Persgroep nv ontstond vanuit de activiteiten rond Het Laatste Nieuws. Deze krant werd in 1888 voor het eerst uitgegeven door de familie Hoste.

In de jaren ‘70 van de twintigste eeuw trad de familie Van Thillo toe tot de aandeelhouders en in 1987 namen zij in eerste instantie 66%, en daarna zowat het volledige kapitaal over.

Sinds 1998 zijn De Persgroep nv en Roularta Media Group nv allebei voor de helft eigenaar van de in 1987 opgerichte Vlaamse Media Maatschappij nv (VMMa). In 2014 werd VMMa nv herdoopt tot Medialaan nv. Op de structuur en activiteiten van die groep wordt verder apart ingegaan.

Voorts zijn er binnen de groep een aantal ondernemingen die gericht zijn op specifieke Vlaamse uitgeversactiviteiten en ook enkele buitenlandse dochtermaatschappijen.


Tabel 46: Aandeelhouders De Persgroep nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Epifin

99,79%[82]

Andere

0,21%

Totaal

100,00%


Figuur 19: Organigram De Persgroep nv - tekstuele beschrijving figuur 19

 

2.4.2 Aanbod De Persgroep nv

2.4.2.1 Radio

Aangezien 50% van de aandelen van Medialaan nv in handen is van De Persgroep nv heeft het bedrijf voor de helft de controle over de landelijke private radiozenders Q-Music en JOE fm.

2.4.2.2 Televisie

Via de deelname van 50% in Medialaan nv oefent De Persgroep nv controle uit over het interne productiehuis van Medialaan nv. In september 2012 werd dit interne productiehuis hernoemd tot TvBastards nv. Dit overkoepelt de vroegere interne productiecellen Studio A, Shelter, Operatie Koekoek en De Beeldradio.

Door de participatie in Medialaan nv kunnen de commerciële televisieomroepen VTM, VTMKzoom, 2BE, JIM en Anne (dat enkel via Proximus TV wordt uitgezonden) deels tot De Persgroep nv gerekend worden. Sinds de overname van Media ad Infinitum nv in 2010 hoort daar ook Vitaya bij.

De aandelen in de Antwerpse Televisiemaatschappij nv (50%), de exploitatiemaatschappij van de regionale televisie-omroep ATV, werden eind 2012 door De Persgroep nv verkocht aan Concentra nv.

In samenwerking met de andere Vlaamse omroepen werd het economisch samenwerkingsverband (esv) LukTV opgericht in het kader van een proefproject voor licht uitgesteld kijken. De esv werd stopgezet en Medialaan nv heeft Stievie nv opgericht die onder de merknaam Stievie werkt aan een over-the-top-tv-aanbod. Op die manier begeeft het bedrijf zich in de distributiesector van de televisieketen.

2.4.2.3 Geschreven pers

Als historische krantenuitgever heeft de Persgroep nv een uitgebreid aanbod van dag- en periodieke bladen in portefeuille.

Dochtermaatschappij De Persgroep Publishing nv is de uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws/ De Nieuwe Gazet en De Morgen. Door deelnames in Mediafin nv (50%) kan ook De Tijd tot het portfolio van De Persgroep nv worden gerekend.

Er bestaan een aantal bij kranten aangeboden weekendmagazines: Nina (de weekendbijlage bij Het Laatste Nieuws), DM Magazine dat bij de Morgen hoort en Sabato, Netto en Pulse (de vroegere KMO-gids) die samen met De Tijd worden verspreid.

Verder zijn er de magazines Dag Allemaal/Expres, Joepie, Goed Gevoel, TV Familie/Blik en gratis pers zoals DM.City (de vroegere Zonemagazines /02, /03, /09).

De participatie in Vacature cvba werd opgetrokken tot 100%. De papieren uitgave van Vacature Magazine werd eerder stopgezet, maar vanaf september 2014 terug ingevoerd op tweewekelijkse basis. [83]

2.4.2.4 Internet

Met de websites die aansluiten bij de dag- en periodieke bladen (hln.be/nina.be, demorgen.be, joepie.be, goedgevoel.be, zonemagazines.be en vacature.be) aggregeert De Persgroep nv meerdere populaire websites. Via Medialaan nv zijn er websites verbonden aan audiovisuele producten: vtm.be, 2be.be, jim.be, anne.be, vitaya.be, vtmkzoom.be en ook koken.vtm.be. Daarnaast is Medialaan nv actief op Youtube voor een aanbod van promotionele video’s.

Tijd.be is een van de weinige Vlaamse nieuwssites die volledig betalende content aanbieden.

Daarnaast heeft De Persgroep nv ook specifieke zoekertjessites autozone.be en regiojobs.be in het aanbod.

De Persgroep nv kent een aantal populaire mobiele applicaties zoals hln.be, demorgen.be en VTM-nieuws.

Nieuw sinds 28 april 2012 is er het doelgroepgerichte digitale #Vacature Mobile Magazine voor iPad en andere tablets.

2.4.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

De regie voor kranten, magazines en websites wordt door De Persgroep Advertising verzorgd. Een bedrijfsentiteit van De Persgroep nv en RTVM staat in voor de reclameregie van verschillende regionale televisiezenders.

2.4.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

De Persgroep nv is erg actief in Nederland. De groep neemt een belangrijke positie in op de Nederlandse markt met dagbladen De Volkskrant, Het Parool, Trouw en AD. Verder is er ook de muziekzender Q-Music Nederland.

De Persgroep nv heeft in september 2014 een bod gedaan op het Britse mediabedrijf Mecom, het moederbedrijf van het Nederlandse Wegener, Media Groep Limburg en het Deense Berlingske Media.
 

Figuur 20: Productoverzicht De Persgroep nv

De Persgroep nv Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio Q-MUSIC Q-MUSIC  - 
Radio JOE FM JOE FM  - 
Televisie TVBASTARDS  -   - 
Televisie VTM VTM  - 
Televisie 2BE 2BE  - 
Televisie JIM JIM  - 
Televisie ANNE ANNE  - 
Televisie VTMKZOOM/ VTMKZOOM+ VTMKZOOM/ VTMKZOOM+  - 
Televisie VITAYA VITAYA  - 
Televisie IWATCH IWATCH  - 
Televisie  -   -  STIEVIE
Geschreven Pers HET LAATSTE NIEUWS/ DE NIEUWE GAZET + NINA HET LAATSTE NIEUWS/ DE NIEUWE GAZET + NINA  - 
Geschreven Pers DE MORGEN/ DM MAGAZINE  DE MORGEN/ DM MAGAZINE   - 
Geschreven Pers DAG ALLEMAAL DAG ALLEMAAL  - 
Geschreven Pers JOEPIE JOEPIE  - 
Geschreven Pers GOED GEVOEL GOED GEVOEL  - 
Geschreven Pers TV-FAMILIE TV-FAMILIE  - 
Geschreven Pers DMCITY DMCITY  - 
Geschreven Pers VACATURE VACATURE  - 
Geschreven Pers DE TIJD DE TIJD  - 
Internet HLN.BE HLN.BE  - 
Internet NINA.BE  NINA.BE   - 
Internet AUTOZONE.BE AUTOZONE.BE  - 
Internet REGIOJOBS.BE REGIOJOBS.BE  - 
Internet DEMORGEN.BE DEMORGEN.BE  - 
Internet JOEPIE.BE JOEPIE.BE  - 
Internet GOEDGEVOEL.BE GOEDGEVOEL.BE  - 
Internet DMCITY.BE DMCITY.BE  - 
Internet 2BE.BE 2BE.BE  - 
Internet JIM.BE JIM.BE  - 
Internet ANNE.BE ANNE.BE  - 
Internet VTMKZOOM.BE VTMKZOOM.BE  - 
Internet KOKEN.VTM.BE KOKEN.VTM.BE  - 
Internet VITAYA.BE VITAYA.BE  - 
Internet Q-MUSIC.BE Q-MUSIC.BE  - 
Internet JOE.BE JOE.BE  - 
Internet JIMMOBILE.BE JIMMOBILE.BE  - 
Internet VITAYA.BE VITAYA.BE  - 
Internet VACATURE.COM VACATURE.COM  - 
Internet TIJD.BE TIJD.BE  - 
Divers  -   -  JIMMOBILE
Divers BUITENLANDSE MAGAZINES & SITES BUITENLANDSE MAGAZINES & SITES BUITENLANDSE MAGAZINES & SITES

[82] Op basis van de jaarrekening van Epifin neergelegd op 17/06/2013.

[83] De Morgen, “Vacature Magazine verschijnt opnieuw op papier”, 3/09/2014,