U bent hier

2.6 MEDIAHUIS NV

2.6.1 Structuur en aandeelhouders

Op 26 juni 2013 kondigden Corelio nv en Concentra nv aan voortaan hun printactiviteiten te bundelen in “Het Mediahuis” (voorlopige naam, ondertussen Mediahuis nv). Beide groepen participeren hierin ten belope van respectievelijk 62% (Corelio nv) en 38% (Concentra nv). Op 25 oktober 2013 werd de oprichting van Mediahuis nv goedgekeurd door de Belgische Mededingingsautoriteit[87]. De partijen dienden zich wel te engageren tot het behoud van alle krantentitels en te garanderen dat alle krantentitels over een voldoende uitgebouwde redactie van journalisten en/of correspondenten zullen beschikken, inhoudelijk aangestuurd door een eigen hoofdredactie.


Tabel 48: Aandeelhouders Mediahuis nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Corelio nv

62,00%

Concentra nv

38,00%

Totaal

100,00%


Figuur 23: Organigram Mediahuis nv - tekstuele beschrijving figuur 23

 

2.6.2 Aanbod Mediahuis nv

2.6.2.1 Radio

Concentra nv en Corelio nv hebben in Mediahuis nv enkel hun print- en internetactiviteiten ondergebracht. De groep is dus niet direct actief in de radiosector, hoewel er via de moederhuizen onrechtsreekse verbanden bestaan met radio Nostalgie.

2.6.2.2 Televisie

Er werden evenmin televisieactiviteiten bij Mediahuis nv ondergebracht. De groep is dus niet direct actief in de televisiesector, hoewel er via de moederhuizen onrechtsreekse verbanden bestaan met een aantal regionale zenders, de zenders van SBS Belgium nv en de Concentrazenders Acht en Lacht.

2.6.2.3 Geschreven pers

Mediahuis nv bundelt het merendeel van de vroegere printactiviteiten van Corelio nv en Concentra nv. Het betreft de voormalige Coreliokranten Het Nieuwsblad/De Gentenaar, De Standaard en de bijhorende wekelijkse publicaties De Standaard Magazine, ds Weekblad, Het Nieuwsblad Magazine en sportmagazine Fan. Bij de vroegere Concentratitels Het Belang van Limburg wordt het weekendmagazine Sjiek geleverd, bij Gazet van Antwerpen horen stadsmagazine Citta en de consumentenbijlage De Markt.

Verder is Mediahuis nv ook uitgever van het gratis blad Rondom. Vanaf 1 januari 2013 verving dit gratis lokaal magazine Passe Partout.

2.6.2.4 Internet

De groep deelt zijn productaanbod in in nieuwsmerken, classifieds en topicals. Onder de eerste categorie vallen de online versies van de dagbladen hbvl.be, gva.be, nieuwsblad.be en standaard.be.

Onder classifieds rekent men de zoekertjessite jobat.be (waarin de vroegere gvajobs.be en hbvljobs.be vervat zitten), hebbes.be, vroom.be (dat het vroegere autokanaal.be en hebbes.be/auto integreert), zimmo.be, koopjeskrant.be en inmemoriam.be.

De thematische websites xpats.com (The Bulletin), Made in (een digitaal platform dat gerichte bedrijfsinformatie brengt over en voor de verschillende economische regio’s in Vlaanderen), jetmagazine.gva.be en jetmagazine.hbvl.be worden tot de topicals gerekend.

2.6.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

De reclameregie van Mediahuis nv wordt gevoerd door Mediahuis Connect.

Content Connections is de Custom Media, Content Marketing en Brand Activation unit van Mediahuis nv.

2.6.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Mediahuis nv richt zich met zijn aanbod enkel tot Vlaanderen.


Figuur 24: Productoverzicht Mediahuis nv

Mediahuis nv Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio  -   -   -   - 
Televisie  -   -   -   - 
Geschreven pers DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE+ DS WEEKBLAD DE STANDAARD + DE STANDAARD MAGAZINE+ DS WEEKBLAD  - 
Geschreven pers HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR + HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN HET NIEUWSBLAD/ DE GENTENAAR + HET NIEUWSBLAD MAGAZINE+ FAN  - 
Geschreven pers GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT GAZET VAN ANTWERPEN+ CITTA+ DE MARKT  - 
Geschreven pers HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK HET BELANG VAN LIMBURG+ SJIEK  - 
Geschreven pers FLANDERS TODAY FLANDERS TODAY  - 
Internet STANDAARD.BE, STANDAARD.BIZ STANDAARD.BE, STANDAARD.BIZ  - 
Internet NIEUWSBLAD.BE/ SPORTWERELD.BE NIEUWSBLAD.BE/ SPORTWERELD.BE  - 
Internet JOBAT.BE JOBAT.BE  - 
Internet INMEMORIAM.BE INMEMORIAM.BE  - 
Internet XPATS.BE XPATS.BE  - 
Internet VROOM.BE VROOM.BE  - 
Internet ZIMMO.BE ZIMMO.BE  - 
Divers MEDIAHUIS CONNECT MEDIAHUIS CONNECT MEDIAHUIS CONNECT  -