U bent hier

2.7 MEDIALAAN NV

2.7.1 Structuur en aandeelhouders

In 1987 werd door een samenwerkingsverband van Vlaamse uitgeverijen de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM), de eerste commerciële televisiezender in Vlaanderen, opgericht.

Vanaf 1998 bleven enkel Roularta Media Group nv en De Persgroep nv (beide 50%) over in de Vlaamse Media Maatschappij. Deze situatie geldt tot op heden. Eind 2013 kondigde de Vlaamse Media Maatschappij nv een naamswijziging aan. Vanaf februari 2014 heet de onderneming Medialaan nv.


Tabel 49: Aandeelhouders Medialaan nv

Aandeelhouder

% kapitaal

De Persgroep nv

50%

Roularta Media Group nv

50%

Totaal

100%


Figuur 24: Organigram Medialaan nv - tekstuele beschrijving figuur 24


Het interne productiehuis Studio-A nv onderging in 2012 een naamswijziging tot TvBastards nv.

Ten opzichte van de rapportering die in 2013 bij de NBB werd ingediend zijn er een aantal wijzigingen in de structuur: Mplus Group nv werd stopgezet, het belang in Paratel nv verkocht en Stievie nv werd opgericht.

2.7.2 Aanbod Medialaan nv

2.7.2.1 Radio

Tot voor kort was Medialaan nv in principe de enige groep die landelijke private radio’s beheerde: Q-Music en JOE fm. Door de aanpassing van het statuut van radio Nostalgie (een samenwerkingsverband tussen Concentra nv en Corelio nv) van regionale naar landelijke radio ondervinden zij nu concurrentie van een derde landelijke private radio.

2.7.2.2 Televisie

Medialaan nv beschikt over een eigen productiehuis. In september 2012 werd de naam gewijzigd van Studio-A in TvBastards. TvBastards overkoepelt enkele andere interne productiecellen: Studio-A, Shelter, Operatie Koekoek en De Beeldradio.

Het aanbod aan televisieomroepen bestaat uit VTM, VTMKzoom, 2BE, JIM, Anne (alle lineair en niet-lineair). VTMKzoom+ en Q-Music zijn enkel lineair beschikbaar.

Sinds de overname van Media ad Infinitum nv in 2010 vervolledigden Vitaya en Vitaliteit het gamma; in 2012 werd Vitaliteit stopgezet.

iWatch is de on demand dienst voor alle zenders.

Stievie, een app voor licht uitgesteld kijken, was opgezet als proefproject waaraan verschillende Vlaamse omroepen samenwerkten. In de maand juli 2013 werd de onderneming Stievie nv opgericht. Het product zelf werd op 6 december 2013 door de groep commercieel gelanceerd. Op die manier begeeft het bedrijf zich in de distributiesector van de televisieketen.

2.7.2.3 Geschreven pers

Medialaan nv publiceert zelf geen dagbladen of magazines.

Via moedermaatschappijen Roularta Media Group nv en De Persgroep nv bestaan er wel onrechtstreekse verbanden met de geschreven pers.

Media ad Infinitum nv verleent een merklicentie aan Sanoma Media Belgium nv voor de publicatie “Vitaya-magazine”.

2.7.2.4 Internet

Medialaan nv is aggregator voor de sites die corresponderen met haar zenders vtm.be, 2be.be, jim.be, anne.be, vitaya.be, vtmkzoom.be en ook van koken.vtm.be. Daarnaast is Medialaan nv actief op Youtube voor een aanbod van promotionele video’s.

2.7.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Dochteronderneming Paratel die actief is op het vlak van interactieve toepassingen zoals sms, idTV, …, werd in mei 2013 verkocht aan CM Groep uit Nederland.

De groep startte in februari 2012 met Visual Radio. Dit project houdt in dat de radiozender Q-Music ook te zien is op de digitale tv (kanaal 39 van Telenet digitale televisie) via de Q-app en op de website q-music.be.

In samenwerking met Base Company nv commercialiseert Medialaan nv een mobiel telefoonaanbod JIM Mobile.

2.7.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Medialaan nv is niet rechtstreeks actief in het buitenland (Q-Music Nederland is een dochteronderneming van moederhuis De Persgroep nv).

Dit belet niet dat sommige formats van dochtermaatschappijen internationaal succesvol zijn (met als meest recente bekende voorbeelden “Benidorm Basterds” en “Wat als”).


Figuur 26: Productoverzicht Medialaan nv

Medialaan nv Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio Q-MUSIC Q-MUSIC  -
Radio JOE FM JOE FM  -
Televisie TVBASTARDS  -  -
Televisie VTM VTM  -
Televisie 2BE 2BE  -
Televisie JIM JIM  -
Televisie ANNE ANNE  -
Televisie VTMKZOOM/ VTMKZOOM+ VTMKZOOM/ VTMKZOOM+  -
Televisie VITAYA VITAYA  -
Televisie Q-MUSIC Q-MUSIC  -
Televisie IWATCH IWATCH  -
Televisie  -  - STIEVIE
Geschreven pers  -  -  -  -
Internet VTM.BE VTM.BE  -
Internet 2BE.BE 2BE.BE  -
Internet JIM.BE JIM.BE  -
Internet JIMMOBILE.BE JIMMOBILE.BE -
Internet ANNE.BE ANNE.BE  -
Internet VTMKZOOM.BE VTMKZOOM.BE  -
Internet KOKEN.VTM.BE KOKEN.VTM.BE  -
Internet VITAYA.BE VITAYA.BE  -
Internet Q-MUSIC.BE Q-MUSIC.BE  -
Internet JOE.BE JOE.BE  -
Divers  -  - JIM MOBILE  -