U bent hier

2.8 ROULARTA MEDIA GROUP NV

2.8.1 Structuur en aandeelhouders

Roularta Media Group nv werd opgericht in 1954 door Willy De Nolf. De familie De Nolf is nog steeds de voornaamste aandeelhouder, maar ondertussen is de onderneming ook beursgenoteerd.

Het bedrijf begon als uitgever van lokale weekbladen. Daarna breidde het zijn activiteiten systematisch uit waardoor er steeds meer titels werden opgenomen in de portfolio.

Dit heeft zijn gevolgen voor de groepsstructuur: daarin corresponderen de dochterondernemingen vaak met de titels of bedrijfsactiviteiten die één voor één werden overgenomen.

In 1987 was Roularta Media Group nv één van de Vlaamse uitgevers die aan de wieg stond van de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM), de eerste commerciële televisiezender in Vlaanderen. Anno 1998 opereerde die onder de benaming Vlaamse Media Maatschappij nv (VMMa) en bleven er met Roularta Media Group nv en De Persgroep nv (beide 50%) nog slechts twee aandeelhouders over. Ondertussen werd VMMa herdoopt tot Medialaan nv. Op de structuur en activiteiten van Medialaan nv wordt verder ingegaan onder een aparte subtitel.

Vanaf begin jaren negentig zette Roularta zijn internationale expansie in, met titels in Nederland, Duitsland, Slovenië, Servië, maar voornamelijk in Frankrijk.

Het aandeelhouderschap bleef identiek t.o.v. de vorige jaren en oogde per 31 december 2013 als volgt[88]:


Tabel 50: Aandeelhouders Roularta Media Group nv

Aandeelhouder

% kapitaal

Koinon nv

56,01%

Cennini nv

15,39%

Individuele en institutionele beleggers

14,48%

Bestinver Gestión S.G.I.I.C. SA

9,12%

Eigen aandelen per 31/12/2013

5,00%

Totaal

100,00%

De vennootschap heeft op 2 september 2014 volgende kennisgeving ontvangen: Bestinver Gestion S.A. SGIIC (een instelling voor collectieve beleggingen) meldt dat zij sinds 29 augustus 2014 in het bezit is van 1.329.227 aandelen van Roularta Media Group nv. Deze aandelen vertegenwoordigen een participatie van 10,12% en evenveel stemrechten in de Roularta Media Group nv.
 

Figuur 27: Organigram Roularta Media Group nv - tekstuele beschrijving figuur 27

2.8.2Aanbod Roularta Media Group nv

2.8.2.1 Radio

De participatie van 50% in Medialaan nv (zie aparte bespreking) maakt dat Roularta Media Group nv actief is in het radiolandschap met twee landelijke private radio-omroeporganisaties: Q-music en JOE fm.

2.8.2.2 Televisie

Door de deelname van 50% in Medialaan nv heeft Roularta Media Group nv belangen in TvBastards nv, het interne productiehuis van deze groep. In september 2012 onderging dat productiehuis een herstructurering en een naamswijziging van Studio-A naar TvBastards nv. TvBastards nv overkoepelt de vroegere interne productiecellen Studio-A, Shelter, Operatie Koekoek en De Beeldradio.

Via Medialaan nv is Roularta Media Group nv voor 50% eigenaar van televisieomroeporganisaties VTM, 2BE, JIM, Anne, VTMKzoom en Vitaya (die alle een lineair en niet-lineair aanbod hebben). Verder is er een niet-lineair aanbod (catch up service) onder de benaming i-Watch en een uitsluitend lineair aanbod van VTMKzoom+ en Q-Music.

De zakelijke zender Kanaal Z is voor 100% in handen van Roularta Media Group nv (via Belgian Business Television nv). De catch-up-service van Kanaal Z heet “Z on Demand”.

De groep is ook actief in het regionale televisielandschap door middel van deelnames in de Regionale Media Maatschappij nv (50%) en de exploitatie van Focus en WTV.

Picstory is het interne productiehuis van de Regionale Media Maatschappij nv.

2.8.2.3 Geschreven pers

Roularta Media Group nv staat vooral bekend als de uitgever van periodieke bladen. Die brengt de groep onder in een aantal categorieën.

De oorsprong van de groep is de wekelijkse betaalde provinciekrant Krant van West-Vlaanderen met zijn elf edities die meestal meer dan honderd jaar oud zijn: Het Brugs Handelsblad, Het Kortrijks Handelsblad, De Weekbode, het Wekelijks Nieuws en De Zeewacht. Daarnaast is er kw.be, een betalende 24/24u nieuwssite.

Roularta Media Group nv is uitgever van de nieuwsmagazines Knack en Le Vif/L’Express, Trends (N/F) en Sport Voetbal/Foot Magazine (N/F).

Bij het wekelijks businessmagazine Trends wordt acht keer per jaar het lifestylemagazine Trends Style aangeboden.

Onder de noemer lifestylemagazines vallen verder Bodytalk, Grande, Ik ga Bouwen, Nest, Plusmagazine en Royals.

Roularta Media Group nv is ook uitgever van B2B-bladen: Data News, Grafisch Nieuws en M&C Magazine.

Onder ActuaMedica ressorteren de Artsenkrant, de Apotheker, Belgian Oncology News en de Ziekenhuis- en Zorgkrant.

Alle Belgische magazines van de groep verschijnen in het Nederlands en het Frans.

De groep is uitgever van een aantal gratis perstitels (De Streekkrant/De Weekkrant, De Zondag, de Extranettitels Tam-Tam, De Wegwijzer, ’t Fonteintje, Het Gouden Blad en Steps City Magazine). De Streekkrant bereikt met 50 weekbladen alle brievenbussen van alle steden en gemeenten van Vlaanderen. De Zondag bereikt elke zondag via een netwerk van 4.000 bakkerijen en 16 streekedities alle steden en gemeenten van Vlaanderen.

2.8.2.4 Internet

Roularta Media Group nv heeft een groot aantal nieuwsgerelateerde en dedicated websites in zijn portfolio.

Knack.be – levif.be is de nieuwssite waar alle andere nieuwsmerken als rubrieken ondergebracht zijn. 

  • Nieuws : knack.be
  • Economie : trends.be (incl. KanaalZ, trendstop.be, grafisch-nieuws.be)
  • Geld & Beurs : moneytalk.be / insidebeleggen.be
  • Technologie : datanews.be
  • Lifestyle : weekend.be (incl. nest.be)
  • 50+ : plusmagazine.be
  • Entertainment : knackfocus.be
  • Sport : sportmagazine.be
  • Bouwen & Renoveren : ikgabouwen.be / beterbouwenenverbouwen.be
  • KW : kw.be / focus-wtv.be


Naast deze nieuwssites huisvest Roularta Media Group nv ook nog enkele B2B-titels: balans-bilan.be, fiscoloog.be, fiscolooginternationaal.be, trv.be, artsenkrant.be

Roularta Media Group nv heeft ook enkele zoekertjes sites immovlan.be, autovlan.be en streekpersoneel.be.

Roularta Media Group nv is gestart met nieuwe internetactiviteiten onder de noemer Digilocal. Hierbij wordt een full service aan de lokale adverteerder aangeboden: creatie van responsive websites aangevuld met Google AdWords, e-mailings, Facebook-ads en Proxistore.

Je kan je abonneren op de titels van Roularta Media Group nv via abonnementen.be.

Naast de apps (voor smartphone en tablet) die overeenstemmen met de belangrijkste titels uit de portefeuille werden ook een app voor het autosalon en een appgids ontwikkeld.

2.8.2.5 Divers en crossmediaal aanbod

Roularta Media Group nv maakt voor veel van z’n producten gebruik van de interne reclameregie.

Het heeft bovendien aandelen in de reclameregies Regie De Weekkrant (99%) en RTVM (33%).

Roularta Media Group nv past een 360°-strategie toe waaronder boeken, line extensions, Custom Media, Roularta Printing, Roularta Seminars, apps van Trends en Kanaal Z en events begrepen worden.

Ook de beurzen “Entreprendre” (Tour&Taxis Brussel) en “Ondernemen in Vlaanderen” (Flanders Expo Gent) behoren tot de 360°-strategie.[89]

In juli 2012 kondigde Roularta Media Group nv aan dat ze de organisatie van “Open Bedrijvendag” op zich zouden nemen samen met Twice, dat voor 25% eigendom is van Roularta Media Group nv.[90]

Onder de merknaam B-information levert Roularta Media Group nv bedrijfsinformatie en de onderneming heeft ook een participatie van 35% in Yellow Brick, dat een “parkeer”-app commercialiseert.

2.8.2.6 Aanbod buiten Vlaanderen

Roularta Media Group nv is in sterke mate vertegenwoordigd in markten buiten Vlaanderen.

In Wallonië geeft Roularta Media Group nv Télépro uit in joint venture met de Franse groep Bayard, naast de Franstalige versie van al zijn andere magazines.

In Frankrijk heeft de groep 3 uitgeverijen in beheer waardoor een uitgebreid aanbod van magazines uitgebracht worden zoals de weekbladen L’Express, Point de Vue, A Nous Paris en een hele reeks maandbladen zoals L’Expansion, Mieux Vivre Votre Argent, Lire, Classica, Pianiste, Studio/Cine Live, L’Etudiant en lifestylemagazines zoals Côté Sud, Côté Ouest, Côté Est, Côté Paris en Maison Française Magazine. Idéat en The Good Life worden in joint venture uitgegeven met Laurent Blanc.

Het is ook uitgever van stadsmagazine ‘City Magazine’ in Slovenië en Servië. In Nederland en Duitsland is Roularta Media Group nv onder meer uitgever van Plusmagazine in joint venture met Bayard.

Begin 2012 werd er een nieuwe divisie van Roularta Media Group nv opgestart, namelijk International Media Service (IMS). Het vertegenwoordigt de magazines van Group Express Roularta Frankrijk in België en Nederland.[91]
 

Figuur 28: Productoverzicht Roularta Media Group nv

Roularta Media Group nv Contentproductie Aggregatie Distributie Bereik
Radio Q-MUSIC Q-MUSIC  - 
Radio JOE FM JOE FM  - 
Televisie TVBASTARDS  -   - 
Televisie PICSTORY  -   - 
Televisie VTM VTM  - 
Televisie 2BE 2BE  - 
Televisie JIM JIM  - 
Televisie ANNE ANNE  - 
Televisie VTMKZOOM/ VTMKZOOM+ VTMKZOOM/ VTMKZOOM+  - 
Televisie VITAYA VITAYA  - 
Televisie IWATCH IWATCH  - 
Televisie Q-MUSIC Q-MUSIC  - 
Televisie KANAAL Z/ Z ON DEMAND KANAAL Z/ Z ON DEMAND  - 
Televisie WTV WTV  - 
Televisie FOCUS TV FOCUS TV  - 
Televisie RING TV RING TV  - 
Televisie  -   -  STIEVIE
Geschreven pers DE STREEKKRANT/DE WEEKKRANT DE STREEKKRANT/DE WEEKKRANT  - 
Geschreven pers DE ZONDAG* DE ZONDAG*  - 
Geschreven pers TAM-TAM/WETHRA/DE WEGWIJZER/’T FONTEINTJE/HET GOUDEN BLAD TAM-TAM/WETHRA/DE WEGWIJZER/’T FONTEINTJE/HET GOUDEN BLAD  - 
Geschreven pers DE KRANT VAN WEST-VLAANDEREN DE KRANT VAN WEST-VLAANDEREN  - 
Geschreven pers KNACK/KNACK WEEKEND/KNACK FOCUS KNACK/KNACK WEEKEND/KNACK FOCUS  - 
Geschreven pers BODYTALK BODYTALK  - 
Geschreven pers GRANDE GRANDE  - 
Geschreven pers IK GA BOUWEN IK GA BOUWEN  - 
Geschreven pers NEST NEST  - 
Geschreven pers PLUSMAGAZINE PLUSMAGAZINE  - 
Geschreven pers ROYALS ROYALS  - 
Geschreven pers SPORT/VOETBALMAGAZINE SPORT/VOETBALMAGAZINE  - 
Geschreven pers TRENDS/ TRENDS STYLE TRENDS/ TRENDS STYLE  - 
Geschreven pers DE ARTSENKRANT DE ARTSENKRANT  - 
Geschreven pers DE APOTHEKER DE APOTHEKER  - 
Geschreven pers DE ZIEKENHUIS-EN ZORGKRANT DE ZIEKENHUIS-EN ZORGKRANT  - 
Geschreven pers BELGIAN ONCOLOGY NEWS BELGIAN ONCOLOGY NEWS  - 
Geschreven pers DATANEWS DATANEWS  - 
Geschreven pers GRAFISCH NIEUWS GRAFISCH NIEUWS  - 
Geschreven pers M&C MAGAZINE M&C MAGAZINE  - 
Geschreven pers TRV TRV  - 
Geschreven pers BALANS BALANS  - 
Geschreven pers THE GOOD LIFE THE GOOD LIFE  - 
Geschreven pers STEPS CITY MAGAZINE STEPS CITY MAGAZINE  - 
Geschreven pers HOPPLA HOPPLA  - 
Geschreven pers STREEKPERSONEEL STREEKPERSONEEL  - 
Geschreven pers CARRIEREGIDSEN CARRIEREGIDSEN  - 
Geschreven pers TECHNOLOGISCHE INNOVATOR TECHNOLOGISCHE INNOVATOR  - 
Internet DESTREEKKRANT.BE/ DEWEEKKRANT.BE DESTREEKKRANT.BE/ DEWEEKKRANT.BE  - 
Internet DEZONDAG.BE DEZONDAG.BE  - 
Internet KNACK KOEPELSITE KNACK KOEPELSITE  - 
Internet TRENDSKOEPELSITE TRENDSKOEPELSITE  - 
Internet VLAN.BE, IMMOVLAN.BE  VLAN.BE, IMMOVLAN.BE   - 
Internet 2BE.BE 2BE.BE  - 
Internet JIM.BE JIM.BE  - 
Internet JIMMOBILE.BE JIMMOBILE.BE  -
Internet ANNE.BE ANNE.BE  - 
Internet VTMKZOOM.BE VTMKZOOM.BE  - 
Internet KOKEN.VTM.BE KOKEN.VTM.BE  - 
Internet VITAYA.BE VITAYA.BE  - 
Internet Q-MUSIC.BE Q-MUSIC.BE  - 
Internet JOE.BE JOE.BE  - 
Divers FRANSTALIGE EN BUITENLANDSE MAGAZINES & GRATIS PERS EN WEBSITES FRANSTALIGE EN BUITENLANDSE MAGAZINES & GRATIS PERS EN WEBSITES FRANSTALIGE EN BUITENLANDSE MAGAZINES & GRATIS PERS EN WEBSITES  -
Divers BOEKEN, LINE EXTENSIONS EN PLUSPRODUCTEN BOEKEN, LINE EXTENSIONS EN PLUSPRODUCTEN BOEKEN, LINE EXTENSIONS EN PLUSPRODUCTEN  -
Divers ROULARTA SEMINARS ROULARTA SEMINARS ROULARTA SEMINARS  -
Divers YELLOW BRICK YELLOW BRICK YELLOW BRICK  -
Divers EURODB EURODB EURODB  -
Divers     JIM MOBILE  -

 


[88] http://www.roularta.be/nl/beleggersinfo/aandeelhoudersstructuur/RC-Content_C-1194563834773.html?BeleggersInfoListDescription=Het+aandeel&ParentPageID=1184686276880, geconsulteerd op 15/09/2014

[90] De Standaard, “Roularta gaat Open Bedrijvendag organiseren”, 3 juli 2012